Ramen (ラーメン)

18. listopadu 2008 v 16:22 | Hikari-chaaan :3 |  ♥Nezařazeno♥

MALÝ PRŮVODCE SVĚTEM RAMEN

Ramen jsou nudle v polévce, původem z Číny, ale v japonsku už také dávno zdomácněly. Základem je masový vývar, do kterého se přidává krájené vepřové, dále pak sušené mořské řasy (nori), kamaboko (=surimi="krabí tyčinky"=většinou maso z tresky), zelené cibulky a kukuřice. Skoro každá prefektura má vlastní typické ramen. Například na Hokkaido jsou to miso ramen, na Kjúšú tonkotsu ramen atd.


•NUDLE

Většina ramen se skládá ze 4 základních ingrediencí: pšeničné mouky, soli, vody a kansui (typ alkalické minerální vody). S použitím kansui získávají nudle vláčnost a svou nezaměnitelnou žlutou barvu. Někdy se kansui nahrazuje vejci.
Nudle se dělají v mnoha tvarech a délkách. Můžou být silné, tenké, ploché a stejně tak rovné, nebo zakroucené.


•POLÉVKA

Základem pro polévku je vývar z kuřecího nebo vepřového masa, do kterého se přidají rozličné ingredience jako například kombu (řasy), katsuobushi (kousky tuňáka), niboshi (sušené malé sardinky), hovězí kosti, houby shiitake nebo cibule. Tato směs se nakonec dochutí solí, miso, nebo sojovou omáčkou.
Ramen se obvykle dělí do čtyř kategorií:
1) Shio ramen = slané ramen. Polévka je čirá, skoro průhledná. Je asi nejstarším druhem ramen, podobá se původní čínské maotang (obyčejný slepičí vývar).


2) Tonkotsu ramen = "vepřová kost". Mléčně bílá barva polévky vzniká několikahodinovým vařením drcených vepřových kostí. Je to specialita na Kjúšú, kde se často servíruje s beni shoga (nakládaný zázvor).


3) Shöyu ramen = sojové ramen. Směs kuřecího vývaru, zeleniny a sojové omáčky. Velmi populární je na Honšú, kde ještě často přidávají černý pepř.

4) Miso ramen= jsou relativní nováček, do širšího povědomí se dostaly kolem roku 1965. Je to původní japonská směs, vytvořená na Hokkaido. Polévka obsahuje kuřecí vývar s pastou miso (vzniká kvašením rýže, ječmene a sojových bobů). Obvykle se posypává kukuřicí a nakonec se přidá kousek másla.
Samozřejmě v současnosti se někteří inovativní kuchaři snaží posunout ramen na další úroveň a vymýšlejí nové variace. V roce 2006 se kari ramen z Hokkaido prosadily v celé zemi a restaurace od Sendai až po Kobe už 4 roky nabízí ramen s ebi chilli omáčkou (nebo krevetovou chilli omáčkou).
Jako dochucovadla se používají černý pepř, máslo, chilli, sezamová semínka, česnek... Recepty a metody přípravy ramen si ale všichni kuchaři přísně střeží.
Některé restaurace nabízí systém zvaný kae-dama, kde si zákazníci mohou znovu přidat nudle, pokud jim přebyde polévka (samozřejmě za menší příplatek - většinou 100 jenů ).


REGIONÁLNÍ VARIANTY

Zatímco standartní druhy ramen jsou k dostání po celém Japonsku už od éry Taisho, v několika posledních desetiletích došlo k průniku některých dalších regionálních variant.

Sapporo, hlavní město prefektury Hokkaido je známé svými miso ramen, které jsou ideální na zahřátí během tamních krutých zim. Je v nich hodně másla, kukuřice, zelených fazolí, pak nasekané vepřové a česnek a občas se přidávají místní plody moře, např. mušle, chobotničky a krabí maso.

Kitakata na severu Honšú je známá pro své tenké, ploché a zvlněné nudle podávané s vývarem z vepřového a sardinek niboshi.

"Tokyo style ramen" jsou tenké vlnité nudle ve slepičím vývaru se sojovou omáčkou. Typická je pro ně příchuť dashi (vývar z hnědých řas s kousky tuňáka). Nakonec se přidává pórek, bambusové výhonky, vajíčka, zelené řasy nori a špenát. Nejvyhlášenější ramen se prodává ve čtvrtích Ikebukuro, Ogikubo a Ebisu.

Ie-kei ramen pochází z Yokohamy.

Hakata ramen jsou ze čtvrti Hakata ve Fukuoce. Polévka je hustá a mléčně bílá, nudletenké, rovné a velice pružné. Zákazníci si většinou mohou sami podle libosti přidat ingredience jako strouhaný zázvor, sezamová semínka a nasekanou zeleninu. Obchůdky s ramen v Hakatě a Tenjin jsou známé po celém Japonsku.


RECEPT


Nama ramen shoyu (nudle + koření a polévkový základ) - dva pytlíky


*Menma (nakládaný kořen bambusu)
* Surimi (krabí tyčinky) - 4 ks
* Nori - 2 plátky-mořská řasa
* Fazole
* Kukuřice
* Vejce - 2 ks
* Jarní cibulka - 3 ks (lze nahradit pórkem)

Postup:

1. Uvaříme vejce na tvrdo.
2. Do litru vroucí vody nasypeme zeleninu a přidáme nudle. Nezapomeneme osolit.
3. Směs dvě minuty povaříme, poté odstavíme, přidáme krabí tyčinky a po dalších dvou minutách zcedíme.
4. V miskách naplněných přibližně šálkem vroucí vody důkladně rozmícháme koření a polévkový základ.
5. Jakmile je vše hotovo, nandáme směs nudlí a zeleniny a nakonec ozdobíme vajíčkem a plátkem nori.

Ramen (ラーメン)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Líbí se ti tenhle blog? ^_^

JJ je super...♥ 35.4% (151)
Je ok,ale mohl by být lepší..... :) 19.4% (83)
Ujde. n_n 15.7% (67)
Ne.... T_T 14.1% (60)
S timhle blogem běž do háje!!! :( 15.5% (66)

Komentáře

1 Kryska Kryska | Web | 18. listopadu 2008 v 16:26 | Reagovat

Ahoj hrozně se omlouvám že ruším ale naše chovná stanice moc prosí o hlásek pro našeho potkánka s číslem 2. pokud tě můžeme poprosit hlasuj pro něj na tom to odkaze- http://corleonerat.blog.cz/0811/miss-potkan-08

Předem moc děkujeme a s pozdravem naše ch.s. a potkánci:)

2 _♥Mrs.Strawberry♥_ _♥Mrs.Strawberry♥_ | Web | 18. listopadu 2008 v 16:28 | Reagovat

Ahojky,hele jstli nechceš nehlasuj,ale byla bych ti mocko vděčná,sem tam jako Mrs.Strawberry a Jonas Brothers : http://monocle.blog.cz/0811/2-kolo-sonho-sonk

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama